BestemmingenZonvakanties

De onderwaterwereld van Turkije

posted by Admin 23 januari 2018 0 comments

Duiken in Turkije wordt steeds populairder, het is misschien niet te vergelijken met de grote duiklocaties maar als je niet te ver van huis wil heb je aan Turkije een heel mooi alternatief. Een zonnig klimaat, helder warm water maken de Turkse zeeën zeer geschikt om te duiken.

Ook als beginnend duiker kan je hier goed terecht. Tijdens je vakantie is het mogelijk om je duik brevet te halen, ook als u op vakantie bent met kinderen behoort dit tot de mogelijkheden. Kinderen kunnen ongeveer beginnen met duiken vanaf 8 jaar. Er zitten heel veel duikscholen in de grote steden die duiktrips en zelfs duikvakantie organiseren. Zo kan je als beginnende leerling veilig, de onderwater wereld verkennen.

Ben je een beoefend duiker, informeer dan toch even bij de lokale duikschool, want het is op enkele plaatsen ook verboden om te duiken. Zoals de beschermde natuurgebieden en de militaire zones.

Het duikseizoen begint al in april en loopt door tot november, het water is over het algemeen heel helder, waardoor je een zicht hebt van 30 meter of meer, weinig stroming en de temperatuur is dan altijd boven de 25 graden. Ideaal omstandigheden om te genieten van de historische schatten, scheepswrakken en oorlogsvliegtuien uit de Eerste of tweede wereld oorlog. Er leven ook veel verschillende soorten vissen en zeedieren zoals octopussen, schildpadden en zeepaardjes. We hebben een top 5 gemaakt van de mooiste plekken om te duiken.

Kas

Op 1 staat Kas dit is de beste plek om te duiken in Turkije, vanwege het enorme aantal bereikbare duikplekken. Het gebied kenmerkt zich door vele grotten, riffen en wrakken. Een van de bekendste wrakken is het Dakota vliegtuig wat in de tweede wereld oorlog is neergestort.
Kas ligt ongeveer in het midden tussen Antalya en Marmaris. Kas zelf is een authentiek havenplaatsje, met ongeveer 4500 inwoners. Kas is geschikt voor de beginnende als de ervaren duikers. Je zwemt hier tussen de haaien, tonijnen, roggen en soms zelf grote zeeschildpadden

Gallipoli

Nummer 2 van het rijtje is Gallipoli, het is een schiereiland wat duikers trekt van over de hele wereld, vanwege het enorme aantal scheepswrakken wat hier te bewonderen is. Tussen 1915 en 1916 vind in Gallipoli de Slag om Gallioli plaats, een operatie van de Britten en de Fransen om de Ottomaanse hoofdstaat Istanbul te veroveren om zo de zeeroute naar Rusland veilig te stellen. Deze poging mislukte, met veel slachtoffers en scheepswrakken tot gevold. Meer dan 215 wrakken zijn inmiddels geïdentificeerd en sommige daarvan zijn opengesteld voor duikers.

Fethiye

Fethiye is nummer 3 van ons lijstje met zijn turquoise kusten en groene bergen een uitzonderlijk mooie plek. Ook onderwater is het beeldschoon, je vindt er heel veel verschillende duikplekken. Bij Dalyan Bay zijn veel verschillende soorten vissen, mocht u graag tussen bijzonder kleurrijk koraal zwemmen kan dat bij Afkule Wall waar ook een bijzondere grot is. Fethiye is zo populair vanwege de diversiteit, ondiepe baaien met kleine riffen tot uitdagende grotten, enorme muren, onderwatertunnels waardoor er heel veel mogelijkheden om te boot verlaten en te genieten van de onderwater wereld.

Marmaris

Marmaris en omgeving staat op de 4 plek. In totaal zijn er meer dan 50 locaties waar gedoken kan worden. Er liggen veel ruïnes onder de waterspiegel waar naar gedoken kan worden. Op de bodem liggen oude ankers en aardewerk, sommigen zijn zelfs nog intact. Het visleven is schitterend, je ziet tandbaarzen, langoesten en kreeften onder elke rots. In deze regio zijn er verschillende afdalingen langs riffen met richels en randen waar ook veel zee leven in schuilt. Soms is je afdaling naar beneden wat griezelig. Het is donker tussen de rotsen en wetende dat er in de buurt een grote schol tandbaarzen zwemt brengt soms wat zenuwen met zich mee..

De kustlijn zelf is ook al mooi te noemen, met verborgen baaien, zandstranden en grote groene dennenbossen die zich tot de Egeïsche Zee uitstrekken. Is ook deze plek een boekje waard!

Bodrum

Bodrum de laatste van ons lijst nummer 5 zeker niet de minste. In de omgeving vind je meerdere kleine rotsachtige eilanden met riffen. Als je hier gaat duiken is er wel een lichte stroming, waardoor er veel grote vissen zwemmen zoals de barracuda en horsmakreel. In het gebied zijn veel oude potten te vinden, het wordt ook wel de “amfora velden” genoemd. In Bodrum zat vroeger een hele grote handelshaven, doordat er elke dag heel wat boten af en voeren zijn er heel wat potten gesneuveld die men gebruikte om goederen te verplaatsen. Verder is Bodrum ook de plaats waar je grotten, holen, tunnels muren en zelfs een meteoriet gat kan bewonderen. Ook liggen er voor de kust nog enkele kunstmatige wrakken, deze zijn speciaal tot zinken gebracht voor de duikers.

Kortom gaat u naar Turkije, het is zeker de moeite waard om eens bij een plaatselijke duikschool te informeren naar de mogelijkheden om de onderwater wereld van Turkije te verkennen! Vergeet niet op tijd je visum voor Turkije aan te vragen voordat je op reis gaat.

You may also like

Leave a Comment