Bestemmingen

De geschiedenis van het Nederlandse toerisme

posted by Admin 25 februari 2021 0 comments

Nederlanders zijn echte vakantiegangers. Uit onderzoek van het CBS in 2017 is gebleken dat we gemiddeld 2.8 keer per jaar op vakantie gaan. Een flink gemiddelde waarmee wij als Nederlanders, zeker in de Europese top 10 staan. Ongeveer de helft van de vakanties wordt in ons eigen kikkerlandje gevierd. 

Is het toerisme eigenlijk veranderd in de loop der jaren?

Na 1990 gingen we steeds meer naar het buitenland op ontdekkingstocht. Dit kwam onder andere doordat we gemiddeld gezien meer gingen verdienen. Ook speelde de verbetering van vervoersmiddelen zoals treinen, snelwegen en vliegmogelijkheden mee. De laatste jaren wordt juist de trend gezien dat Nederlanders in verhouding weer meer voor hun eigen land als bestemming kiezen. Deze trend ontstaat waarschijnlijk doordat mensen steeds minder zin hebben in een lange reis. Ook het beter wordende zomerweer in een vaak genoemde reden. Sinds 2020 speelt ook het Corona virus een rol. Een buitenlandse bestemming was vaak niet mogelijk. Veel mensen hebben daarom Nederland als vakantieland ontdekt.

Relatief vaak wordt gehoord dat mensen hun eigen land niet zo mooi hadden ingeschat. De Friese meren, Waddeneilanden, Limburg, de Veluwe en de Noordzee kusten zijn leuke vakantiegebieden. Maar ook onverwachte gebieden komen meer in beeld. Mede doordat er een tekort aan overnachtingplekken ontstond, werden ook minder-toeristische gebieden meer bezocht. Zoals natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug, de meren rond Flevoland, de rust van Groningen, de Betuwe en de bossen en gezelligheid van Noord Brabant.

Welke buitenlandse bestemmingen zijn populair?

Niet geheel onverwacht maar Frankrijk is het meest bezochte land door Nederlanders. Duitsland, Spanje, België en Oostenrijk zijn ook geliefd. Meestal wordt hier voor de auto gebruikt, gevolgd door het vliegtuig. Verwachting wordt de komende de trein steeds meer gekozen zal worden. Mede door de toenemende aandacht voor het milieu. Ook wordt de reistijd en het aantal keren overstappen van lange-afstandstrajecten steeds verder verbeterd. Ten slotte zorgt ook de hoge mate van comfort voor de verwachte stijging. Een ontspannend ritje met een snelle trein, wordt steeds geliefder dan een lange autorit waar concentratie nodig is. Zeker bij een citytrip of wintersportvakantie, is de trein een handig transportmiddel.

Actuele ontwikkelingen in het Nederlandse toerisme

Zoals altijd, zijn er ook momenteel bepaalde veranderingen in het toerisme in Nederland te zien. Eén van deze trends is de opkomst van privé sanitair bij campingplekken. Mensen willen tegenwoordig graag wat comfort tijdens hun vakantie. Kamperen blijft geliefd maar daarbij dus wel met een eigen “badkamer” tijdens het verblijf. De extra aandacht voor hygiëne door het Corona virus heeft deze trend verder versterkt.

Ook de opkomst van glamping is de laatste jaren duidelijk te zien. Ook deze trend heeft verband met de wens naar comfort tijdens de vakantie. Glamping is namelijk een luxe vorm van kamperen. De naam staat ook voor “glamorous clamping” of ter wel, luxe kamperen. Bij deze vorm van kamperen wordt er overnacht in bijvoorbeeld een grote safaritent compleet met bedden, een keukentje en een badkamertje. Of er kan worden gekozen voor bijvoorbeeld een boshut, boomhut of wijvathuisje.

Ten slotte is het stijgende toerisme binnen Nederland een trend. Zoals eerder genoemd kiezen we steeds vaker voor een vakantie of weekendje weg in eigen land. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bijvoorbeeld wat een leuke bestemming kan zijn? Of welke camping of vakantiepark geschikt kan zijn? Neem dan eens via de volgende link een kijkje op NederlandOntdekker.nl. Een handige website over toerisme in ons eigen kikkerlandje: vakantie in Nederland.

You may also like

Leave a Comment