Tips

Kamperen: camper of caravan?

posted by Admin 30 mei 2019 0 comments

Vakantie is vrijheid. Even jezelf niets hoeven aan te trekken van anderen. Totale onafhankelijkheid. Doen waar je zin in hebt. Geen gehaast. En vakantie is voor velen, paradoxaal genoeg, ook back to basics. De luxe van thuis inruilen voor alleen het hoognodige. Genieten van de natuur en van de vrijheid. Spullen zijn voor de echte kampeerliefhebber dan ook grotendeels overbodig. En daarom trekken zij er in de zomermaanden met de camper of caravan op uit. Maar wat zijn nu precies de voordelen?

Op vakantie met de camper…

De camperkampeerder geniet van de reis. Niet van bestemming naar bestemming rijden, maar gewoon stoppen wanneer een plaats je aanspreekt. Kom je plotseling, op een warme dag, langs een prachtig meer? Dan parkeer je de camper, trek je je zwembroek of bikini aan, pak je je handdoek en neem je een duik. Ondertussen zet je een kop koffie en eet je de broodjes die je eerder die dag hebt gehaald bij een supermarkt die je toevallig tegenkwam.

Ook wanneer je gaat kamperen met kinderen is de camper ideaal. Geen last meer van zeurende koters op de achterbank van de auto. Nee, achterin de camper vermaken zij zich uitstekend! Ze spelen spelletjes, maken een puzzel of liggen lekker op de bank. En moeten ze onderweg naar de wc? Dan hoef je niet halsoverkop te stoppen, want het toilet bevindt zich aan boord!

Een ander voordeel is dat je met een camper flink kan doorrijden. Want hoewel je natuurlijk geen haast hebt, is het wel zo fijn wanneer je gewoon met het andere verkeer mee kunt rijden. De maximumsnelheid is voor campers in veel Europese landen gelijk aan die voor gewone personenauto’s. Zo ben je, bijvoorbeeld in vergelijking met een caravan, relatief snel op je bestemming. En eenmaal aangekomen op een camping parkeer je de camper zo op je staanplaats. Even de luifel uitdraaien, zodat je ook in de schaduw kunt zitten en het parkeren kan beginnen!

… of met de caravan?

Het grote voordeel van een caravan, ten opzichte van een camper, is vooral dat je eenmaal ter plekke wat mobieler bent. Zeker wanneer je voornemens bent langere tijd op een vaste plaats te blijven staan, is het handig dat je de auto gemakkelijk kan meenemen. Boodschappen doen of een stadje bezoeken gaat nu eenmaal eenvoudiger met (of eigenlijk dus zonder) een caravan dan met een camper. Of je voor een camper of caravan kiest, hangt dus vooral af van het type vakantie dat je in gedachten hebt.

Daarnaast kunnen ook de kosten een belangrijke afweging zijn. In aanschaf zijn campers nu eenmaal een stuk duurder dan caravans en je dient er wegenbelasting voor te betalen. Om erachter te komen of een vakantie met een camper écht jouw ding is zou je er eerst eens voor kunnen kiezen om een camper te huren. Mocht je daarna helemaal verkocht zijn, kun je er altijd nog voor kiezen zelf een camper aan te schaffen!

You may also like

Leave a Comment