Tips

De mooiste nationale parken

posted by Admin 2 augustus 2017 0 comments

Nederland kent een prachtige natuur met schitterende nationale parken. Denk bijvoorbeeld aan de Hoge Veluwe, de Groote Peel en de Weerribben. De natuur en fauna in het buitenland kent echter nog meer diversiteit en is overweldigend als je het vergelijkt met de Nederlandse natuur. We hebben de tien fraaiste nationale parken in het buitenland op een rijtje gezet.

1. Madagaskar, Masoala National Park
Het is een van de laatste plaatsen op aarde waar het regenwoud en de zee in aanraking komen met elkaar. Een groot deel van de dieren en planten in het park is endemisch en zij zijn dus nergens anders op de wereld te bewonderen. Sinds 2007 staat het park op de Werelderfgoedlijst van de Unesco als onderdeel van de regenwouden van de Atsinanana. Het park strekt zich uit van de bergen op het eiland tot het koraal onderwater. Het is het grootste park van Madagaskar en bevindt zich in het noordoosten van het eiland. Loop via dorpjes als Alhoatrozama en Antalavia langs de kust om het mooiste gebied van het park te bewonderen. Op die manier vind je prachtige rostpartijen, zachte zandstranden en dicht, groen oerwoud.

masoala-national-park

2. Canada, Banff National Park
Dit Canadese park is het evenbeeld van het land Canada. Het enorme land kent een enorme diversiteit binnen de natuur en in het park is dan ook alles te vinden. Bossen, bergen en prachtige meren, ze zijn te bewonderen in het Banff National Park. Het nationale park is op een unieke manier te verkennen. Met de zogeheten Rocky Mountaineer ontdek je de Canadese natuur per trein. Het is niet voor niets dat men zich er per trein kan verplaatsen. Aan het eind van de 19de eeuw kwam het park aan het licht bij de aanleg van de grote Canadese Pacifische spoorweg.

3. Australië, Mungo National Park
Australië kent veel natuurgebieden die inmiddels toeristische trekpleisters zijn geworden voor toeristen. Zo worden Alice Springs, The Blue Mountains en Uluru (Ayers Rock) flink bezocht. Het Mungo National Park wist echter uit de radar van het massatoerisme te blijven. Hierdoor heerst er een enorme rust en stilte in het landschap. De meren en andere wateren, stroomden eeuwen geleden rijkelijk maar nu staan zij allemaal droog. In het park werden onder meer overblijfselen van mensen die 40.000 jaar geleden leefden gevonden. Als je goed oplet, kun je zelfs even waarnemen dat de aarde rond is.

4. Verenigde Staten (Arizona), Grand Canyon National Park
Dit park mag niet onbreken op je bucketlist en het is dan ook een echte Amerikaanse klassieker te noemen. Het is zonder twijfel de grootste kick van de beroemde route 66. Het gebied is geliefd bij geologen door de eindeloze hoeveelheid aan kloven, spleten en valleien. De geschiedenis van het gebied is voor geologen enorm goed e lezen in al die lagen gesteente en afzettingen. Op het diepste punt rijzen de wanden van de Grand Canyon 1800 meter hoog. De bodem geeft een weerspiegeling van de pre-historie.

grand-canyon-national-park

5. Kroatië, Kroatische Plitvicemeren
De Kroatische Plitvicemeren of zoals de Kroaten zeggen Nacionalni park Plitvi?ka jezera kent een rijke natuur. Het nationale park bestaat uit zestien meren, vele watervallen, dammen en een schitterende natuur. In 1979 is het park door UNESCO benoemd tot beschermd natuurgebied. Je treft er enorm veel verschillende diersoorten aan waaronder beren, wolven, lyncen en een aantal zeldzame vogelsoorten. In de nabije omgeving ligt de havenstad Zadar. Met ruim 90.000 inwoners is het de grootste stad in de nabije omgeving van de Kroatische Plitvicemeren.

kroatische-plitvicemeren

6. Groenland, Northeast Greenland National Park
Het is bijna niet te geloven. In Groenland ligt een park dat ongeveer tweemaal zo groot is als Frankrijk (972.000 vierkante kilometer). Het uitgestrekte gebied is verbazingwekkend met toendra’s, bergen en zelfs blauwwitte gletsjers. Zowel de ijsbeer als de walrus zijn er te bewonderen als je goed oplet. Het is echter moeilijk om het gebied in te komen. Alleen wetenschappers en een enkele avonturier wordt toegelaten in het park. Het is de ideale plek voor wetenschappers om milieuvervuiling en opwarming van de aarde te onderzoeken.
Je kunt het park in ij het plaatsje Ittoqqortoormiit.

7. Argentinië/Brazilië, Iguazu Falss National Park
Dit nationale park is zo verbazingwekkend dat maar liefst twee landen er een claim op hebben gelegd en er om twisten. Het is de droom van iedere fotograaf om de watervallen in Iguazu Falls National Park te fotograferen. Een breuklijn vlakbij het punt waar de Paranu en de Iguazu rivieren elkaar ontmoeten, zorgt voor dit fraaie beeld. Het park heeft naast watervallen nog veel meer te bieden. In de subtropische bossen bevinden zich meer dan 450 vogelsoorten en ontelbare fraaie flindersoorten.

8. Nederlandse Antillen, Saba Marine National Park
Dit park bevindt zich slechts vijftien vliegminuutjes van het nabijgelegen veel drukkere Sint Maarten. Het aardse paradijs bestaat uit een ruig landschap van vulkanische oorsprong. Wanneer je de wereld onderwater wil zien, is dit het ideale park. Als je hier gaat duiken ontvouwd zich een wereld van veelkleurige en prachtige koralen. Er zwemmen rifhaaien en zeeschildpadden. Het is beslist een van de mooiste duikplekken van de wereld.

9. Nieuw Zeeland, Tongariro National Park
Iedere bezoeker zal begrijpen waarom juist dit landschap diende als decor van heel veel shots voor de Lord of The Rings speelfilms van regisseur Peter Jackson. Drie slapende vulkanen zijn rijzen hoog boven het heldere water van het Taupo. Het Tongariro is het oudste nationale park van Nieuw Zeeland. Nu de heftigste invasie van bezoekers die in het voetspoor van Frodo het park wilde bezoeken is gaan liggen, is ook de rust in het park wedergekeerd.

10. Galápogos Eilanden, Galápogos National Park
Een lijstje met daarop de meest indrukwekkende parken is beslist incompleet zonder deze buitengewone plek. Op de vulkanische eilanden in het Galápos National Park bevinden zich onder meer leguanen. Darwin bezocht dit eiland en nam vervolgens twaalf vinken mee, zij lagen ten grondslag aan zijn evolutietheorie. De pre-historie is in dit gebied uiterst goed waarneembaar. Het eiland wordt regelmatig bezocht door boten met groepen toeristen. Door milieuregelgeving en strenge regels lijkt dit echter niet tot een groot probleem te leiden. Je kunt je er nog steeds wanen op een van de stranden en wegdromen bij de prachtige natuur.

You may also like

Leave a Comment