Bestemmingen

Natuurpark Sallandse Heuvelrug, een streek vol verrassingen

posted by Admin 8 december 2016 0 comments

Natuurpark Sallandse Heuvelrug ligt in Overijssel, grofweg tussen Hellendoorn en Holten, is circa 35 km2 groot, omvat meerdere prachtig wandelgebieden en is geschikt voor jong en oud.

Avonturenpark Hellendoorn

Veel mensen denken bij het woord natuurpark aan bos- en veengebieden waar de natuur vrij spel heeft. Natuurlijk is dat correct, maar niet volledig, want in het natuurpark liggen dorpen en stadjes, waar het goed toeven is, zijn er attracties voor kinderen en vinden er heel wat leuke activiteiten plaats. Denk maar aan de Strongman Run Mud Challenge die op 3 september 2017 in Hellendoorn plaats vindt. Dit stadje is bekend door de vele loopevenementen die er georganiseerd worden. Zo is er de Holterbergloop of de Landalloop, waaraan iedereen kan deelnemen. Daarnaast is Hellendoorn dankzij het Avonturenpark ideaal voor kinderen. Dit familiepark viert zijn 80ste verjaardag en opent begin april haar deuren voor een nieuw seizoen vol plezier en avontuur.

Wandelen en rust

Wie meer de rust zoekt, graag wandelt en kan genieten van de kleuren van de natuur, is goed beraden de Sallandse Heuvelrug eens aan te doen. Een leuk voorbeeld is de “Loop naar de maan”, een wandeling bij maanlicht, waarbij de Sterrenwacht uitleg geeft over de planeten die er te zien zijn. Ook leuk voor jongeren. Of eens heerlijk door het bos dwalen, zonder de angst de weg kwijt te raken. Dankzij een gps kun je overal waar je bent direct de weg terug zo weer vinden. Een heerlijke dag voor oma en opa met de kleinkinderen, zeker wanneer er een picknick aan verbonden wordt. Wie wil genieten van de rust, kan in de voorjaars- en zomermaanden de bloei van de heide bewonderen en met wat geluk de in ons land zeldzame korhoenders zien rondstappen.

Vakantiepark

Voor fanatieke wandelaars, fietsers of vakantiegangers die in alle rust willen genieten van de omgeving, is Vakantiepark Hof Van Salland in Hellendoorn een absolute aanrader. Het park heeft verschillende luxe vakantiehuizen waar heerlijk genoten kan worden van een rood wijntje bij de openhaard. Daarnaast hebben de meeste huisjes een eigen sauna, waar op een ontspannen manier kan worden bijgekomen na een lange wandeling over de heide. Restaurant de Hazelaer biedt een uitgebreide kaart met regionale producten en verder beschikt het park over tennisbanen en een zwembad.

Kasteel

In een natuurgebied hoort minimaal ook een kasteel. Het landgoed Sprengenberg dat beheerd wordt door Natuurmonumenten voldoet hier zeker aan. De prachtige toren is een heus sterrenobservatorium. Je kunt hier gebruik maken van de wandelroutes of deelnemen aan een van de excursies die Natuurmonumenten aanbiedt. De Sallandse Heuvelrug is namelijk het grootse aaneengesloten heidegebied van Europa. Daarnaast biedt het de twee bekende Overijsselse bergen, de Holterberg en de Nijverdalse berg. Beide een ware uitdaging voor hen die met de fiets onderweg zijn.

Regio

Wie voor een paar dagen op de Sallandse Heuvelrug kiest, kan ook een dagje een uitstapje maken naar het dichtbij gelegen Vechtdal. Vanuit Hellendoorn is het pakweg een kwartier rijden naar het stadje Ommen. Overigens is het in de winter eveneens goed toeven in het nationaal park, zeker wanneer er sneeuw ligt. Ideaal om te langlaufen, slee├źn of gewoon een wandeling met de boswachter te maken. Deze duurt zo’n twee uur en is meer geschikt voor volwassenen. De echte wandelliefhebber kan zelfs een deel van het beroemde Pieterpad lopen, dat langs de Heuvelrug loopt. De Sallandse Heuvelrug is verrassend mooi, spannend, leuk voor het hele gezin en men kan er overal lekker eten. Waarbij als extraatje geldt dat steeds meer Overijsselse restaurants streekproducten aanbieden.

You may also like

Leave a Comment