Tips

Op reis naar Vietnam? Zo vraag je een visum aan!

posted by Admin 19 januari 2019 0 comments

Vietnam is waarschijnlijk een van de populairste vakantiebestemmingen in de regio Zuidoost-Azië. Dit is ook helemaal niet gek, want Vietnam is perfect om met een scooter te ontdekken en voor backpackers is dit land erg leuk om met de trein te ontdekken. En als je meer luxe gewend bent, dan kun je ook nog in een van de vele heerlijke resorts terecht. Vietnam ligt naast China, Laos en Cambodja, dus een reis naar Vietnam kan prima gecombineerd worden met een bezoekje aan een van deze buurlanden.

De Vietnamese hoofdstad Ho Chi Minhstad (vroeger Saigon geheten) is de bekendste grote stad in het land. In deze moderne wereldstad kun je vandaag de dag nog steeds Franse invloeden terugvinden uit het koloniale tijdperk. Verder is Vietnam ook beroemd om de grote rijstvelden, adembenemende baaien in Halong Bay en prachtige stranden.

Wil je om bovenstaande redenen ook graag naar Vietnam? Vergeet dan niet om een visum te regelen voordat je het vliegtuig instapt. Voor mensen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit is een visum verplicht. In dit artikel leggen we uit wat voor verschillende soorten visa er zijn en welke je moet aanvragen als je op reis gaat naar Vietnam.

Welk visum heb ik nodig als ik naar Vietnam reis?

Welk visum je nodig hebt, hangt af van je reisduur en of je ook van plan bent om naar de buurlanden van Vietnam af te reizen. Als toerist heb je de keuze uit de volgende opties: een single entry visum of een multiple entry visum. Met een single entry visum mag je eenmalig het land in en is geldig voor een reis die maximaal een of drie maanden duurt. Een multiple entry visum heeft dezelfde geldigheidsduur (een of drie maanden), maar hiermee kun je onbeperkt Vietnam in en uit reizen.

Als je een toerist bent, dan kun je een visum Vietnam op verschillende manieren aanvragen. Deze manieren worden hieronder uitgelegd.

Visa on arrival

De snelste en makkelijkste manier om aan een visum voor Vietnam te komen, is door je visum op de luchthaven in Vietnam bij aankomst te kopen. Je hebt dan wel een autorisatiebrief nodig, ook wel approval letter genoemd. Deze autorisatiebrief kun je op internet aanvragen voordat je op reis gaat. Let er wel op dat je paspoort nog voor minimaal zes maanden geldig moet zijn op het moment dat je Vietnam weer verlaat.

De autorisatiebrief krijg je door een online aanvraagformulier in te vullen. Dit formulier is gewoon in het Nederlands, dus voor degenen die geen taalknobbel hebben is dit natuurlijk ideaal. Op dit formulier geef je de geldigheidsduur van je visum aan (een of drie maanden) en of je een single entry of multiple entry wenst.

Als je je aanvraagformulier hebt ingeleverd, dan krijg je je autorisatiebrief binnen drie (werk)dagen toegestuurd. Deze brief moet je meenemen naar Vietnam, samen met het extra formulier dat je ook opgestuurd hebt gekregen en volledig hebt ingevuld. Verder heb je twee recente pasfoto’s nodig. Als je aankomt in de luchthaven in Vietnam, dan moet je bij de balie “visa on arrival” zijn. Hier overhandig je alle benodigde documenten en na afrekening van de stempelkosten krijg je je visum en kan je reis eindelijk beginnen!

Houd er rekening mee dat je alleen een visum “on arrival” kunt krijgen op vijf luchthavens, namelijk die in Hanoi, Ho Chi Minh City, Cat Bi, Cam Ranh en Danang.

Thuis alvast je visum aanvragen

Heb je geen ticket geboekt naar een van de vijf eerder genoemde luchthavens waar je een visum “on arrival” kunt krijgen? Dan kun je ook nog een visum aanvragen via de ambassade van Vietnam in Den Haag (voor de Nederlanders) of Brussel (voor de Belgen). Je kunt vooraf een afspraak maken om langs te komen, maar je paspoort opsturen is ook mogelijk. Verder gelden er dezelfde regels als de eerder genoemde visumaanvragen: je paspoort moet een minimale geldigheid hebben van zes maanden, twee recente pasfoto’s meenemen en een aanvraagformulier invullen. Houd er wel erg in dat een visumaanvraag bij de ambassade iets duurder uitvalt dan wanneer je een visum “on arrival” zou aanvragen. Een single entry visum met een geldigheid van een maand kost zo’n € 77. Ben je in Vietnam voor zakelijke doeleinden? Dan heb je een zakenvisum nodig. Deze vraag je aan bij de Vietnamese ambassade.

You may also like

Leave a Comment