Tips

Met je smartphone foto’s maken op vakantie

posted by Admin 21 januari 2020 0 comments

Het is makkelijk, snel en eenvoudig: iedereen heeft wel een smartphone bij zich en je neemt het zo in je zak mee. De afgelopen jaren is het fotograferen met een smartphone steeds makkelijker geworden. De kwaliteit is voor veel mensen voldoende om geen echte camera meer mee te nemen. Toch merk je wel dat de foto’s die je in het buitenland neemt nog een extra boost kunnen gebruiken. Hier zijn daarom ook 5 tips om het fotograferen met een smartphone te verbeteren.

Zoom niet te veel in

Vakantiefoto’s maken brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Toch lijkt het over het algemeen wel veel op het fotograferen met een gewone camera. Zo geldt dit ook voor deze eerste tip. Wanneer we foto’s maken weten we al heel snel de zoomknop te vinden. Heerlijk vanuit de locatie waar je nu staat een mooie foto maken. Dit scheelt ons veel gedoe en levert ons vaak een prima foto op. Maar weet je wel dat er kwaliteit verloren gaat als jij op je smartphone inzoomt? Daarnaast is het een stuk lastiger om het beeld stil te houden dan wanneer je dit niet doet.

Een zoomfunctie is handig wanneer je geen stappen meer naar voren kunt zetten. Is het nog wel mogelijk om dichter naar het onderwerp toe te lopen? Dan is het beter om dit nog even te doen. Zo zullen je foto’s scherper zijn en heb je meer kans dat het geheel scherp is.

Maak gebruik van goed licht

Wanneer je gaat fotograferen bij zonsondergang of zonsopkomst kun je mooi gebruikmaken van het gouden uur. Rond dit tijdstip krijgt alles een soort gouden gloed van de zon en dat is het mooiste licht dat je kunt gebruiken. Door op deze momenten een foto te maken heb je al veel voordelen te pakken die een foto mooi maken. Ook overdag kun je gebruikmaken van goed licht. Door schaduwen op te zoeken of op een bewolkte dag foto’s te maken zul je er beter uitzien dan wanneer je op een zonnige dag in vol licht een zelfportret maakt. En dit is uiteraard dan ook het geval wanneer je iets anders gaat fotograferen.

Fotografeer vanuit verschillende hoeken

Doordat een mobiel zo klein is hoef je bijna geen moeite te doen om op verschillende hoogtes en hoeken een foto te nemen. En dit is ook gelijk het voordeel van een smartphone die je optimaal in kunt zetten. Met het grote, felle scherm zie je gelijk wat je fotografeert ongeacht welke hoek je een foto neemt. Door op de grond te liggen, door een object heen of van bovenaf een foto te nemen krijg je een heel ander beeld dan wanneer je gewoon staand op de knop drukt. Probeer het dus eens anders te doen dan je normaal gewend bent en wie weet levert het prachtige resultaten op.

Houd je smartphone horizontaal vast

Je leest het overal maar toch wordt het altijd vergeten. Met een smartphone bel je verticaal, maar voor alles wat met video en fotografie te maken heeft houd je de mobiel horizontaal vast. Door juist horizontaal foto’s te maken krijg je een veel groter overzicht van het geheel. Je hebt niet veel wolken en grond maar een breder plaatje waar je veel meer in ziet. Daarnaast zal het voor de mensen die op een computer kijken ook veel groter eruit zien en niet maar de helft van het scherm vullen. Het is even lastig om hier aan te wennen maar uiteindelijk doe je iedereen er een groot plezier mee door je smartphone horizontaal te houden.

Bewerk je foto’s

Voordat je je foto’s gaat delen op Instagram of Facebook is het verstandig om het nog even te bewerken. Hiervoor heb je geen computer nodig, met een mooi filter kom je namelijk al een heel eind. Wil je toch nog wat meer controle hebben en de foto nog mooier maken? Probeer dan eens Snapseed of Lightroom mobile uit. Met deze bewerkingsprogramma’s maak je in een mum van tijd een mooie bewerkte foto. Met bewerkingen is het belangrijk dat je het subtiel houdt en het niet teveel zichtbaar is. Doe dus geen grote aanpassingen maar houd het bij de schaduwen, hooglichten, het contrast en de kleuren.

Met al deze tips bij elkaar weten we zeker dat mooie vakantiefoto’s maken zelfs zonder professionele camera mogelijk is. Nu blijft alleen de creativiteit, het onderwerp en natuurlijk het weer nog over om een mooi plaatje te schieten zodat je ook andere vrienden kunt laten weten waar jij geweest bent.

You may also like

Leave a Comment