Tips

Varen met kinderen? Denk dan aan de volgende veiligheidsmaatregelen

posted by Admin 8 december 2018 0 comments

Niet alleen op vakantie, maar ook in Nederland zijn prachtige plekken te vinden om een bootje te huren en te gaan varen. Lekker zwemmen, vissen, eilandjes hoppen, en dat alles vanaf een boot. Het is een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen. Toch zijn er genoeg zaken waar je goed over na moet denken wanneer je met kinderen gaat varen. Wij noemen enkele veiligheidsmaatregelen in dit artikel.

1. Doe ze een zwemvest om

Een zwemvest is nodig voor kinderen op elke boot, niet alleen een roeiboot. Ook wanneer de boten groter zijn, moet het gevaar voor kinderen niet worden onderschat. Kinderen die niet kunnen zwemmen, lopen gevaar als ze in het water vallen. Een zwemvest voorkomt in ieder geval dat het kind met het hoofd onder water terecht komt. Het betekent niet dat je je kind, wanneer het een zwemvest draagt, niet in de gaten hoeft te houden. Blijf alert, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer je zelden vaart, kun je er bijvoorbeeld kiezen voor boot verhuur waar zwemvesten bij zitten. Dit scheelt in de kosten.

2. Zorg voor afleiding

Het kan soms even duren om een haven uit te komen, of om te wachten tot een brug opengaat zodat de boot eronderdoor kan varen. In die tussentijd kan een kind, afhankelijk van de leeftijd, nogal onrustig worden. En dat is op een boot niet handig. Neem dus spelletjes mee, een i-Pad of zorg voor ander vertier voor je kind. Op deze manier hoeft het wachten geen onrust te veroorzaken en hoef je niet bang te zijn voor onverwachte bewegingen of gevaarlijke stunts van je kind.

3. Leg regelmatig aan op kindvriendelijke plaatsen

Er zijn bij de wateren genoeg plaatsen waarbij je kunt aanleggen. Bekijk van tevoren goed welke aanlegplaatsen bij uitstek geschikt zijn voor kinderen. Hier vind je vaak een (water)speeltuin, een toilet en een plek om wat eten en drinken te kopen. Het is lekker om er even helemaal uit te zijn, zeker wanneer je langere tijd gaat varen. Op deze manier kunnen kinderen hun energie kwijt, om vervolgens weer te relaxen op de boot.

4. Zorg voor genoeg ruimte op de boot

Wanneer je een boot gaat huren, houd dan rekening met genoeg ruimte. Het is niet aan te raden uren dicht op elkaar te zitten en daarnaast kunnen kinderen zich ook beter vermaken wanneer er meer ruimte is. Kinderen vinden het vaak prettig ergens te kunnen zitten om een boekje te lezen of een spelletje te doen, het is daarom aan te raden hier rekening mee te houden bij het huren van een boot.

5. Eten en drinken

Het is belangrijk dat je genoeg eten en drinken aan boord van de boot hebt. Mocht je onverhoopt pech onderweg krijgen, kun je het in ieder geval lang genoeg volhouden. Daarnaast, wanneer je in de zomer gaat varen, moet je meer dan genoeg per persoon drinken. De zon kan enorm fel zijn en als je niet genoeg drinkt kun je licht in je hoofd worden. Bij een kind kan dit nog sneller voorkomen.

You may also like

Leave a Comment