Tips

Veilig op de racefiets tijdens een tocht op vakantie

posted by Admin 26 april 2017 0 comments

Onlangs konden we het trieste bericht lezen dat de Italiaanse wielrenner Michele Scarponi was overleden als gevolg van een verkeersongeval. Michele werd 37 jaar en werd in zijn woonplaats in de vroege ochtend aangereden door een auto. Een paar dagen later kregen we te horen dat ook een wielrenner uit Nederland in Wilhelminadorp was overleden op 78-jarige leeftijd als gevolg van een aanrijding met een auto. Uiteraard zijn dit zeer trieste berichten die je aan het denken zetten.

Als wielrenner op de weg ben je toch bijzonder kwetsbaar, niet in de laatste plaats door de relatief hoge snelheden die gehaald worden met racefietsen en weinig bescherming van het lichaam. Het is dus eigenlijk van het grootste belang om zo veilig mogelijk de weg op te gaan als je van plan bent om een eind te gaan fietsen op de racefiets.

Racefiets moet in orde zijn

Allereerst moet natuurlijk de racefiets waarmee u wilt gaan rijden goed onderhouden zijn en veilig. Dat betekent dat u regelmatig uw fiets door de fietsenmaker moet laten nakijken en ook zelf uw fiets goed moet onderhouden. Zorg dat de remmen naar behoren functioneren, dat de banden goed zijn en dat alles vast zit wat ook daadwerkelijk vast moet zitten. Veel ongelukken gebeuren nog steeds door slecht materiaal en dat is te voorkomen. Als u twijfelt aan de conditie van uw fiets, schroom dan niet om naar de fietsenmaker te gaan om uw racefiets eens goed te laten checken. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen.

Helm dragen op de fiets

Wat van essentieel belang is om uw veiligheid te vergroten is het dragen van een goedgekeurde fietshelm. Nog steeds zijn er wielrenners die zonder helm de weg op gaan om een eind te gaan fietsen. Zonder helm is het wellicht prettiger fietsen maar wij raden aan om echt altijd, maar dan ook altijd, een helm te dragen als u met de racefiets alleen of in een groep gaat toeren. Het kan het verschil uitmaken tussen leven en dood. Het is ook verstandig om te zorgen voor goede verlichting en reflecterende kleding als u de weg op gaat. wielrenners fietsen soms behoorlijk wat kilometers en voor je het weet valt de schermer in. Dan is het van groot belang dat u goed zichtbaar bent voor de overige weggebruikers. Zorg er ook voor dat u een goed werkende bel heeft op de fiets zodat u kunt waarschuwen als u eraan komt met hoge snelheid. Maar natuurlijk moet u daarnaast ook van uw fietstocht genieten.

You may also like

Leave a Comment